пʼятницю, 23 вересня 2011 р.

Яндексу 14 років!


Перепост, оригінальне повідомлення за посиланням
День народження Яндекс
Офіційно пошукова машина Яндекс була анонсована на виставці Softool 23 вересня 1997 року. Серед основних відмінних рис yandex.ru на той момент були перевірка унікальності документів (виняток копій в різних кодуваннях), облік морфології російської мови (в тому числі і пошук за точною словоформою), пошук з урахуванням відстані (у тому числі в межах абзацу, точне словосполучення), ретельно розроблений алгоритм оцінки релевантності, що враховує не тільки кількість слів запиту, знайдених в тексті, але і "контрастність" слова (його відносну частоту для даного документа), відстань між словами, і положення слова в документі.
Буквально через два місяці, в листопаді 1997 року, Yandex дав відповідь на перший запит.
Швидкий ріст обсягу користувачів і видавців Рунету призвів до того, що Yandex створив нового пошукового робота, який дозволив оптимізувати і прискорити обхід сайтів Рунета. У його користувачів з’явилися нові можливості, серед яких пошук по різних зонах тексту (заголовкам, посиланням, анотаціям, адресам, підписам до картинок), обмеження пошуку на групу сайтів, пошук по посиланнях і зображеннях, виділення документів російською мовою.
З’явився пошук в категоріях на сьогоднішній день популярного каталога Yandex. Вперше в Рунеті було введено поняття «індекс цитування» - кількість ресурсів, що посилаються на даний.
Сама компанія «Яндекс» була утворена в 2000 році акціонерами CompTek - компанії, що створила і протягом довгого часу розвивала проект Яndex. Так само компанія ru-Net Holdings інвестувати 5 миллионов 280 тисяч доларів і отримала у новій компанії частку в 35,72%. До числа акціонерів увійшли також менеджмент та провідні розробники пошукової системи. Генеральним директором був призначений Аркадій Волож. Були відкриті Яндекс.Пошта, Яндекс.Новини, Яндекс.Листівки, Яндекс.Закладки, і навіть «аскетичний Яндекс», а також безліч інших сервісів.
Головна відмінна риса Яндекса - можливість точної настройки пошукового запиту, що реалізована за рахунок гнучкої мови запитів.
Саме слово Яндекс придумали в 1993 році, а публічно воно було виголошено в 1996 році і означало тоді не компанію і не пошукову машину, а технологію пошуку на власному сервері та морфологічну приставку до пошукової системи Altavista.com.

понеділок, 19 вересня 2011 р.

День народження смайлика


Перепост, оригінальне повідомлення за посиланням 
19 вересня, понеділок
День народження смайла
19 вересня 1982 в 11:44 ранку Скотт Фалман, професор психології університету Карнегі Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення. У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів - ":-)" - як маркер для жартівливих повідомлень. Свій вибір вчений пояснив тим, що цей значок схожий на усміхнене обличчя.

четвер, 15 вересня 2011 р.

Сьогодні день народження Google!


Перепост. 
Оригінальне повідомлення за посиланням 

День народження Google
Ларі Пейдж (Larry Page) і Сергій Брін (Sergey Brin), тоді ще 24-річні студенти Стенфордського університету, зареєстрували доменне ім’я «google.com» 15 вересня 1997 року. Саме слово «google» виникло, за словами їх творців, коли один з друзів неправильно записав математичний термін «googol» (гугол).
«Вже в той час ми розуміли важливість пошуку в інтернеті і значимість постійного вдосконалення пошукового движка, тоді як наші конкуренти мало працювали в цьому напрямку», - сказав пан Брін.
Google - дещо спотворене написання слова googol (гугол), яке придумав Мілтон Сіроттою, племінником американського математика Едварда Кайзера, для позначення числа, що складається з одиниці і ста нулів.
Деякі вважають, що творцям цієї компанії вимушено довелося назвати її саме так, тому що в першому чеку від інвесторів було вказано назву компанії як Google Inc.
Сама компанія Google Inc була заснована 4 вересня 1998 [1], офіс розташовувався в місті Менло-Парк, Каліфорнія, США.
В даний час зареєстрована як Google Inc, станом на 2008 рік штаб-квартира розташовується в Маунтін-В’ю (Каліфорнія). Серед її інвесторів значаться Kleiner Perkins Caufield & Byers і Sequoia Capital.
Завдяки своїм технологічним інноваціям, Google отримала безліч нагород: приз «Голос Народу» за кращі технічні досягнення, нагорода «Краща пошукова система в Інтернет» від Yаhoo! Internet Life; приз за «Технічну Досконалість» журнала PC; «Краща пошукова машина» журнала The Net.
Безліч компаній, включаючи AOL і Washington Post, використовують пошукові ідеї Google на своїх веб-сайтах.
19 серпня 2004 Google Inc почала продаж своїх акцій на фондовому ринку (IPO). З тих пір вона стала публічною компанією NASDAQ: GOOG. Тоді розійшлося майже 20 мільйонів акцій на загальну суму в 1,67 млрд доларів США. До речі кажучи, самій Google дістались тільки 1,2 мільярда. Але компанія продала не всі належні їй цінні папери. Google залишила собі ще більше 250 мільйонів акцій, якими вона може розпоряджатися на свій розсуд. Компанія випустила акції двох типів: звичайні (Class A, всього 33,6 млн. штук), які перепродаються тепер в системі NASDAQ, і привілейовані (Class B - 237,6 млн. штук), рух яких обмежено «стінами» компанії. Кожна привілейована акція при голосуванні може врівноважити десять звичайних.
Вже 30 серпня 2004 року на спеціалізованих торгових майданчиках почались торги опціонами компанії Google. Найбільшим придбанням Google на той момент виступила компанія YouTube.
Пошукова система google, на ряду з постійно удосконалюваними алгоритмами пошуку, надає і багато інших безкоштовних послуг. Зокрема популярний поштовий сервіс Google Mail, Google Talk, Google Maps, безкоштовний перекладач і так далі. Proceratium google - різновид мурашки, що мешкає на Мадагаскарі і відкритий Брайаном Фішером з Каліфорнійської академії наук, був названий на честь сервісу Google Earth, який допоміг відкривачеві в його дослідженнях.

середу, 14 вересня 2011 р.

Тренінги за програмою Intel "Шлях до успіху"

8-12 вересня відбувся тренінг для майбутніх фасилітаторів програми Intel "Шлях до успіху". Це була вже 3 група вчителів області, які виявили бажання досягати успіху разом із своїми учнями.
Досвідчений тренер Орлова Тетяна Георгіївна, вчитель СЗШ  № 77 м. Львова, яка працює за програмою вже понад три роки та підготувала не одну групу фасилітаторів програми по всій Україні, зуміла творчо та невимушено створити творчу та плідну атмосферу, що сприяло роботі учасників.
Група, що складалась з 19 заповзятих та веселих вчителів протягом 5 днів вивчали особливості програми, складали проекти від імені своїх вихованців, обговорювали складні  моменти тренінгу та намагались як можна краще освоїти методику роботи з учнями в програмі.
Навчатися на львівському тренінгу приїхали представники з Києва та Волинської області. Римарчук Володимир Олександрович, вчитель з смт. Торчин Луцького району Волинської області, перший в області вчитель, який розпочне працювати із своїми учнями за програмою та Горбунова Ольга Володимирівна - вчитель київського ліцею, мали можливість не лише навчатися , а й познайомитись із нашим чудовим містом, знайти нових друзів та однодумців. Щиро бажаємо нашим гостям успіху в їх роботі та радо підтримаємо при потребі.
Тут ви можете переглянути фотозвіт про роботу на тренінгу:


В коментарях можна додати посилання на ваші веб-альбоми, я перенесу їх в текст посту.


Тепер в області майже півсотні навчальних закладів, де учні та вчителі шукають, знаходять та прямують 
ШЛЯХОМ ДО УСПІХУ!

До уваги учасників тренінгу!
Посібники для проведення занять вже надійшли у ЛОІППО, їх можна отримати на наступному тижні з вівторка.

вівторок, 13 вересня 2011 р.

День комп'ютерника та програміста


Перепост, оригінальне повідомлення за посиланням 
13 вересня, вівторок
День комп’ютерника і програміста
День комп’ютерника і програміста - неофіційне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 (два у восьмому ступені) обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта. У високосні роки це свято потрапляє на 12 вересня, в невисокосного - на 13 вересня.
Найчастіше слово «програмування» і все, з ним пов’язане, асоціюється у звичайної людини тільки з персональним комп’ютером, проте це не так. Практично кожен електронний пристрій - від пульта дистанційного керування до складних промислових верстатів з програмним управлінням - свого часу пройшли через руки фахівців з програмування.
Ми щогодини стикаємося з плодами праці програміста. Дивимося ми телевізор, чи слухаємо радіо, чи розмовляємо по телефону - ми користуємося тим, що створив програміст. Мабуть, жодна професія не охоплює так широко сфери нашого життя.
І хоча поки що це свято цілком і повністю віртуальне, плоди труда наших славних програмістів вельми і вельми реальні. Значення професії програміста у повсякденному житті важко недооцінити. Цей рід діяльності стає все більш масовим і, в той же час, символізує авангард сучасного суспільства.
В 2011 році День комп’ютерника і програміста припадає на 13 вересня.

неділю, 11 вересня 2011 р.

Соціальна реклама української мови

Цей відеоролик я побачила завдяки Марині Чалій - координатора програми у Кіровоградській області, яка опублікувала посилання на нього у facebook.



Думаю, цей ролик буде корисним і цікавим для багатьох.
А як ви думаєте, ЧОМУ???....

пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

Виклик на очно-дистанційний курс. Перша група 2011-2012 н.р.

Шановні колеги!
Завершилась реєстрація у вересневу  групу  навчання на очно-дистанційному курсі "Використання Google-сервісів у методичній роботі вчителя"
Нижче учасники навчання можуть скачати лист-виклик.
Цей лист вже розіслано у районні(міські) відділи освіти та районні (міські) методичні кабінети.

До уваги всіх, хто ще не зареєструвався, ви можете зробити це просто зараз, скориставшись одноіменним посиланням на правій панелі інструментів цього блогу, але вже на інші терміни.

До зустрічі на очних заняттях та у віртуальному просторі.!

понеділок, 5 вересня 2011 р.

Очно-дистанційний курс по Google-сервісах. Новий набір!!!

Ось і почався новий навчальний рік... Але навчаються не лише діти, а й їх учителі та вихователі.
Повідомляю, що розпочато запис педагогічних працівників області на очно-дистанційний курс "Використання Google-сервісів у методичній роботі вчителя".
Хочу заспокоїти тих, хто записався на навчання минулого навчального року і ще не отримав запрошення. Всім, хто залишився з минулого року, 4 вересня я написала листа та розіслала за електронними адресами, які ви вказали в реєстраційній формі з проханням підтвердити бажання навчатися та обрати найбільш прийнятні терміни навчання. Як я бачу з таблиць реєстрації, більшість листи отримали і записались в групи. Якщо раптом ви не отримали такого листа,  ви можете зараз обрати найбільш зручний для вас термін навчання (їх список і посилання для запису в кінці поста). На жаль не всі вказали правильні електронні адреси і тому таке можливе.
А тепер інформація для потенційних учасників навчання цього року.
Коротко про курс:
Навчання триває протягом 3,5 тижнів у дистанційному режимі + перший та останній дні очні заняття у ЛОІППО. Зараховується 36 год. = 1 кредит = обов'язковий модуль з ІКТ
На очних заняттях учасники групи отримають початкові знання про Web2.0. та Google-сервіси, як яскравий приклад веб-сервісів другого покоління. Отримають інструкції по роботі в дистанційному режимі, доступи до навчальних матеріалів курсу та графік виконання завдань.
Протягом 3,5 тижнів учасники освоюють від 8 до 12 сервісів сім'ї Google та створюють власні дидактичні та методичні матеріали для роботи за допомогою освоєних сервісів. Протягом всього часу навчання учасники мають можливість отримувати консультації, знайомитись із вдалими прикладами робіт своїх попередників, брати участьу обговореннях тощо.
По завершенні навчання учасник демострує свої наробки на підсумковому очному занятті.
По завершенні навчання учасник отримує сертифікат, який зараховується в системі підвищення кваліфікації за кредитно-модульною системою як модуль ІКТ. Тобто сертифікат має таку ж вагу як і сертифікат про завершення курсів Microsoft або Intel.
Перевали навчання: 

  • економить кошти на проїзд;
  • забезпечує індивідуальний підхід до кожного учасника навчання;
  • час та місце навчання обираєте ви, головне, вчасно виконати завдання;
  • знайомство з новими можливостями використання Інтернет-ресурсів у роботі педагога + практичне освоєння  найпопулярніших Google сервісів;
  • в результаті учасник отримує не лише сертифікат, а й комплект створених ним же дидактичних та методичних матеріалів, які можна відразу використовувати у роботі з учнями.
  • активне віртуальне спілкування  в групі учасників навчання дозволить знайти нових цікавих друзів та перейняти досвід або поділитися власними здобутками.

Мінімальні вимоги до учасників:
Взяти участь у навчанні може будь-який педагог області, який має:
  • початкові навички володіння комп'ютером ;
  • початкові навички роботи в Інтернеті;
  • доступ до комп'ютера з підключеним Інтернетом;
  • можливість та бажання працювати (1-3 год. в день в залежності від швидкості Інтернету). 

Як стати учасником:
Зареєструйтесь на навчання . Для цього заповніть реєстраційну форму. Цього достатньо для включення в групу. Формування груп відбувається згідно запису в порядку черги. Про початок навчання вас повідомлять листом на електронну адресу, яку ви вкажете в реєстраційній формі, а також в районні(міські) відділи освіти надійде офіційний лист-виклик на навчання від ЛОІППО.
Цієї осені Ви маєте можливість обрати і час навчання. Після заповнення реєстраційної форми перейдіть за посиланням на найбільш прийнятні для вас терміни навчання та зареєструйтесь у групі.
1. 13 вересня 06 жовтня 2011 року
2. 10-31 жовтня 2011 року
3. 02 - 28 листопада 2011 року
4. грудень 2011 року

Увага!!! Кількість учасників групи обмежена - 20 осіб. Тому чим швидше ви зареєструєтесь, тим більший вибір щодо термінів навчання у вас буде.


Цього року зняті будь-які обмеження щодо участі у навчанні. Я буду рада бачити всіх, хто цікавиться Google-сервісами і хоче навчитись чогось нового!!!

неділю, 4 вересня 2011 р.

У вільну хвилину

Таку забавку ви можете створити самі. 
Така забавка може бути і навчальною.
Спробуйте! А потім поділіться своїм результатом з іншими у коментарях до цього посту.

пʼятницю, 2 вересня 2011 р.

"Шлях до успіху". Виклик для учасників тренінгу у 2011 році

Згідно попереднього анонсу, 08-12 вересня у Львові на базі Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та середньої загальноосвітньої школи № 77 відбудеться тренінг для майбутніх фасилітаторів програми з числа вчителів загальноосвітніх навчальних закладів області, які розпочнуть роботу в програмі у 2011-2012 навчальному році.
Участь у програмі відкрита для будь-якого навчального закладу та будь-якого вчителя, який володіє ІКТ та використовує проектну методику у своїй професійній діяльності.
Цього року до участі в тренінгу залучено педагогічних працівників, які для реалізації програми у своєму навчальному закладі отримали годинне навантаження з варіативної складової, або будуть реалізовувати її як класні керівники на класних годинах та інших позакласних заходах.
Виклик розіслано у районні (міські) відділи освіти 31 серпня 2011 року. Для зручності учасників публікую його тут.
Звертаю увагу учасників тренінгу, що навчання відбуватиметься щоденно з четверга по понеділок з 10-00 до 18-00. Налаштуйтесь, будь ласка, на серйозну та продуктивну роботу та проживання у гуртожитку інституту (для тих, хто мешкає далеко від Львова)